zonnepanelen

De zon schijnt misschien wel vaker dan ooit, en dan denken veel mensen maar aan één ding: zonnepanelen. Vrijwel niks is momenteel efficiënter dan een zonnepaneel op je dak. Je wekt stroom op, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. En het leukste: in tijden als deze ben je volop stroom aan het terug leveren richting het net. De meeste nieuwbouwprojecten worden standaard voorzien van zonnepanelen, en ook steeds bestaande huishoudens kiezen hiervoor. Waarom kies jij voor zonnepanelen op je dak? 

Je doet iets goed voor het klimaat 

Of je nou actief nadenkt over klimaatverandering of niet, feit is dat je met zonnepanelen in ieder geval meedoet om klimaatverandering een halt toe te roepen. Hoe meer duurzame energie we samen kunnen opwekken, des te beter dit is voor de wereld. En voor jezelf is het nog mooier: veel van de nieuwe woningen beschikken al over zodanig veel zonnepanelen, dat deze voor de volle 100% voorzien in de vereiste energie voor het huishouden. Dat betekent dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van de ‘verouderde’ energiebronnen waar je voorheen een beroep op moest doen. 

Misschien nog beter: je verdient er financieel mee 

Zonnepanelen zijn niet alleen een duurzame bron voor het opwekken van energie, maar je wordt er zelf ook financieel beter van. Aangezien je op de meest zonnige dagen van het jaar kans maakt om energie over te produceren, oftewel je wekt meer op dan je verbruikt, kan je stroom leveren aan het net en daardoor flink besparen op je energierekening. Je komt tegelijk in aanmerking voor de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je stroom die je aan het net terug levert, mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Die salderingsregeling zal overigens vanaf 2023 stapsgewijs worden afgebouwd. 

De waarde van je woning stijgt

Niet alleen terwijl je in een huis woont met zonnepanelen ben je financieel beter af, dit geldt ook wanneer je besluit om de woning te verkopen. Een duurzame investering zorgt ervoor dat de waarde van je huis automatisch stijgt. Niet zo gek, want een investering in duurzaamheid wil je op termijn terugverdienen. Het verschil in waarde tussen een woning zonder óf met zonnepanelen kan zomaar in de duizenden euro’s lopen.  

Zonlicht en overig licht is blijvend 

Als één ding zeker is, dan is het wel dat zonlicht, en al het overige ook, altijd zullen blijven. Dat maakt de investering in zonnepanelen een veilige keuze. Omdat zonlicht een garantie is, is het voor de leveranciers van zonnepanelen vrij eenvoudig te bepalen binnen hoeveel jaar je een investering in de panelen weer hebt terugverdiend. Aangezien de ontwikkelingen rondom zonnepanelen elkaar in rap tempo opvolgen, zien we die gemiddelde terugverdientijd nog altijd teruglopen. Momenteel ligt de TVT (terugverdientijd) van zonnepanelen zo tussen de 5 en 8 jaar. 

Wat moet je nog meer weten? 

Zonnepanelen bij oudere woningen werken nog beter in combinatie met een zonneboiler. Hiermee kan je namelijk ook nog het water opwarmen, waardoor je minder een beroep hoeft te doen op de eventuele gasaansluiting die nog in je huidige woning zit. Ook die besparing is financieel aantrekkelijk.

Bron: Zonnepanelen-Overijssel.nl