Wanneer je een tegel op het oog hebt en deze tegels uiteindelijk besluit te kopen, is het ook een goed moment na te denken over de voegkleur. Je moet immers voegen wanneer je gaat tegelen. Nu heb je een enorme keuzevrijheid in welke voegkleur je kiest, maar het is wel belangrijk dat je de voegkleur afstemt op de tegel die je hebt gekozen. In dit blog geven we een paar handige tips en trucs waarmee je straks de beste en weloverwogen beslissing met betrekking tot de voegkleur kunt maken.

Persoonlijke smaak speelt de belangrijkste rol

In je keuze voor een voegkleur speelt persoonlijke smaak de belangrijkste rol. Iedereen kan je wel vertellen welke voegkleur bij welke tegel past, maar uiteindelijk kies jij de kleur die je zelf mooi vindt. Ook al wordt het door specialisten afgeraden of als mensen beweren dat het niet mooi is. Natuurlijk kun je advies altijd ter harte nemen, maar ga vooral uit van je persoonlijke smaak. Jij moet er immers jarenlang naar kijken en van kunnen genieten.

Matchen met je tegel

Toch is het altijd goed om even na te denken over welke voegkleur je kiest, want je zit er wel aan vast als je eenmaal gevoegd hebt. Natuurlijk kun je de voeg weer verwijderen, maar dan loop je ten eerste het risico’s dat je tegels beschadigt en natuurlijk zijn hier ook weer een hoop kosten mee gemoeid. Je kunt het dus het beste in één keer goed doen. Matchende voegkleuren worden enorm vaak gekozen en deze kleuren matchen dus met je tegel. De één vindt dat mooi terwijl de ander het verschrikkelijk vindt.

Contrasterende voegen gebruiken

Een hoop mensen vinden het juist mooier om contrasterende voegen te gebruiken. Door bijvoorbeeld zwarte, donkergrijze of grijze voegen te gebruiken bij witte tegels. Dat geeft ook een heel mooi effect, maar ook hier komt de persoonlijke smaak om de hoek kijken. De één vindt het fantastisch terwijl de ander het afschuwelijk vindt. Nu heeft een donkere voeg voor- en nadelen. Vuil en bijvoorbeeld schimmels vallen niet op. Dat ook een nadeel kan zijn, want wanneer weet je dat je de voegen extra goed moet reinigen?

Afmeting van de tegel speelt een rol

Je kunt je keuze ook gedeeltelijk laten afhangen van het formaat van de tegel die je gebruikt. Bij grotere tegels is het in de regel mooier om de minimaal aantal voegen in dezelfde kleur als de tegel te hebben. Zo ontstaat er namelijk een veel mooier geheel. Dat is ook hoogstwaarschijnlijk de reden geweest dat je voor een grotere tegel hebt gekozen. Bij kleinere tegels kan een contrasterende voegkleur juist weer in het voordeel werken, want zo wordt de tegel beter geaccentueerd. Vooral bij mozaïektegels zie je dat mensen steeds vaker kiezen voor een contrasterende voegkleur. Ook bij hexagon tegels wordt een contrasterende voegkleur geadviseerd. Deze tegels lenen zich er uitstekend voor om zijn vormen te laten zien. De vormen vallen veel minder op als je een matchende voegkleur zou gebruiken.