Een dak boven je hoofd; het is levensbelangrijk, maar een uitdrukking die we vaak niet letterlijk nemen of bedoelen. Meestal wordt gedoeld op het hebben van een woning – en wat voor dak daar dan precies op zit, is bijzaak. Toch kan het ook van hoofdzakelijk belang zijn wat voor dak je kiest voor jouw huis. Zowel qua functionaliteit als financieel kan het namelijk aantrekkelijk zijn om een bepaald type dak te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een sedumdak. Daarvoor bestaat namelijk een sedumdak subsidie, wat jou weer geld bespaart.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak, dat begroeid is met vetplantjes, sedum genaamd. De sedumplantjes zijn bestand tegen veel verschillende weersomstandigheden, zowel droog als vochtig, zonnig of minder zonnig. Een sedumdak is tevens een extensief dak, wat wil zeggen dat het een opbouw van 15 centimeter heeft waarvan de beplanting de 50 centimeter niet overschrijdt. Aangezien dit planten op uw dak zou betekenen, verbaast het waarschijnlijk niet dat dit erg milieuvriendelijk is. Om deze milieuvriendelijke daken aan te moedigen, bestaat er dan ook een sedumdak subsidie.

Mogelijkheden sedumdak

Alvorens in aanmerking te komen voor een sedumdak subsidie, moet je uiteraard eerst goed weten of je uberhaupt een sedumdak op je huis kan plaatsen. Een sedumdak is geschikt voor zowel platte als schuine daken, of dat nu op een huis, een schuur of een garage is. Wat dat betreft zijn er weinig eisen. Belangrijk is vooral dat het dak voldoende draagcapaciteit heeft – iets wat alleen door een specialist beoordeeld kan worden.

Subiside per gemeente

De subsidies voor het hebben van een sedumdak worden op gemeentelijk niveau geregeld. Dat betekent dus ook dat jij bij de specifieke eisen en voorwaarden van jouw gemeente moet kijken om te achterhalen of je inderdaad recht hebt op subsidie. Alhoewel de regels verschillen per gemeente, is er toch een algemene lijn te trekken. Voor iedere gemeente geldt een minimum aan oppervlakte en aan waterbergende capaciteit die het dak moet hebben om je recht te verschaffen op subsidie. Ook is er een bepaald percentage van de aanschafprijs dat je dan terugkrijgt als subsidie. Verder geldt overal een zeker plafond aan de hoogte van de subsidie.