Carbid schieten neemt de laatste jaren weer in populariteit toe. Deze zeer oude traditie lijkt weer nieuw leven ingeblazen in te krijgen. Het is vooral voor de jongens en mannen onder ons een waar feest om zo hard mogelijk te kunnen knallen.

 

Bron: wezan.nl

Historie van het carbid

Op de een of andere manier heeft carbid een magische aantrekkingskracht. Oorspronkelijk komt deze traditie van Germanen. Maar carbid heeft naast een knal ook andere functies vervult. Zo werd het voor de Tweede Wereldoorlog gebruikt als fietsverlichting. Carbid veranderd in een gas op het moment dat het met water in aanraking komt. Het gas is brandbaar en kan dus ideaal gebruikt worden als verlichting op een fiets.

Wat is carbid

Carbid is een calcium en koolstof verbinding. De meeste kennen het als een witgele of grijsblauwe steenachtige substantie. Carbid is vooral beroemd om het carbid schieten. In gedeeltes van Nederland is dit het spektakel op oudjaar.

 

Carbid in de tegenwoordige tijd

Carbid schieten zoals wij dat nu kennen is eigenlijk een stevige variant op het knalvuurwerk. Het carbid wordt in een melkbus gedaan en er wordt een beetje water toegevoegd. De melkbus word afgesloten en door het water begint zich het gas op te hopen in de melkbus. Een vlammetje aan de onderkant van de melkbus is voldoende om het gas te laten ontploffen.

Veiligheid staat voorop

Een harde doffe knal is dan het gevolg. Carbid schieten kan bij onverantwoord gebruik zeer gevaarlijk zijn. Dus het moet wel op een veilige manier gebeuren.  Carbid schieten is totaal niet geschikt om in een woonwijk te doen.

 

Daarom gebeurd het meestal achteraf in weilanden bijvoorbeeld. Hou ook altijd voldoende afstand tot de melkbus en let op de mensen om u heen. Zorg er in ieder geval voor dat er geen mensen voor de melkbus lopen op het moment van ontsteking.