In menig aantal slaapkamers wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een donzen dekbed. Een dergelijk dekbed staat erom bekend zeer veel gunstige eigenschappen te bezitten. In eerste instantie zijn ze lekker licht, merkbaar lichter in vergelijking met exemplaren die beschikken over een vulling van bijvoorbeeld wol. Dat is echter niet alles. Daarnaast worden ook voornamelijk de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van dit materiaal geprezen. In ieder geval, zou jij ook graag de meerwaarde willen ontdekken die is verbonden aan het kopen van een dekbed gevuld met dons? Dan is het zeker de moeite waard om je even in de onderstaande informatie te verdiepen.

Het dekbed draagt bij aan een gezonde slaapomgeving

Het spreekt voor zich dat een donzen dekbed in de praktijk over een vulling beschikt van dons. Voor deze laatste geldt dat het uiteraard een volledig natuurlijk materiaal is. Ze is dan ook afkomstig van eenden of van ganzen. Er zijn verschillende eigenschappen die we hieraan toe kunnen schrijven:

  • Ze heeft prima isolerende eigenschappen;
  • Er is sprake van een goede, vochtregulerende werking;
  • Dons is een interessant materiaal voor mensen die gevoelig zijn voor huisstofmijt; 

Voor heel wat mensen geldt dat ze over een bepaalde gevoeligheid beschikken voor de zogenaamde huisstofmijt. Dat vormt bij menig aantal dekbedden een niet onbelangrijk probleem. Voor een dekbed met een vulling van dons geldt dat dit probleem zich niet stelt. Deze dekbedden beschikken dan ook in de praktijk over anti allergische eigenschappen. 

Een donzen dekbed vereist niet veel onderhoud 

Misschien wel één van de meest in het oog springende voordelen waar je op kan rekenen bij het kopen van een donzen dekbed heeft te maken met het beperkte onderhoud dat is vereist. Voor het merendeel van de dekbedden geldt dat ze regelmatig gewassen dienen te worden. Gebeurt dit niet? Dan betekent dat in de praktijk niet zelden dat de hygiënische eigenschappen voor een groot deel verloren gaan. Het kan gelukkig ook anders. Indien je kiest voor het in huis halen van een dekbed van dons hoef je deze in de praktijk slechts één keer in de drie à vier jaar te wassen.

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat je op vlak van onderhoud helemaal geen omkijken hebt naar een dekbed met een vulling van dons. Het volstaat echter om ze verschillende keren per week op te schudden en om ze regelmatig te laten ontluchten. Voor dit laatste doe je er goed aan om ze gewoon even op te hangen in de tuin. Dit is eenvoudig en doet wonderen voor de hygiënische eigenschappen waar het dekbed over beschikt.

Ze vergroot het slaapcomfort aanzienlijk

Een donzen dekbed zorgt er tot slot eveneens voor dat je kan rekenen op een geweldig comfortabel slaapcomfort. Er zijn verschillende eigenschappen die hier een niet onbelangrijke bijdrage aan leveren. Zo is er bijvoorbeeld het beperkte gewicht waar donzen dekbedden over beschikken. Daarnaast is het ook zo dat je bij de keuze voor een dekbed van dons eveneens kiest voor een ongelofelijk zacht materiaal. In het bijzonder de combinatie van beide eigenschappen zorgt er in de praktijk voor dat je bent verzekerd van een geweldig slaapcomfort. Dat bovendien elke nacht opnieuw. Het hoeft dan ook helemaal niet te verbazen dat ontzettend veel mensen sinds jaar en dag zweren bij het slapen onder een donzen dekbed en een fijn liggend hoofdkussen.