Je cv-ketel laten onderhouden wordt door veel mensen vergeten of niet gedaan. De meeste mensen vinden het niet heel erg nodig en vinden de kosten alleen maar vervelend. Toch is het heel belangrijk dat je dit regelmatig laat doen. Wij vertellen je waarom!

 

Dit is waarom je cv-ketel onderhouden moet worden

Ongeacht wat voor soort cv-ketel je hebt (cv-, vr- of hr ketel), je moet deze toch met regelmaat laten onderhouden door een professioneel bedrijf als Feenstra. Als je regelmatig cv-ketel onderhoud laat uitvoeren, dan wordt de kans namelijk kleiner dat je voor vervelende of zelfs gevaarlijke omstandigheden komt te staan. Wij hebben genoeg voorbeelden te noemen wat er onder andere kan gebeuren als jij je cv-ketel niet regelmatig laat onderhouden.

 

Je cv-ketel gaat een stuk minder lang mee

Een cv-ketel die niet goed wordt onderhouden heeft een kortere levensduur. Dit kan komen doordat er door de jaren heen onderdelen in en aan de ketel zullen slijten, waardoor de ketel het minder lang zal volhouden. Het kan zelfs zo erg worden dat de onderdelen zodanig versleten zijn, dat je boiler brandgevaarlijk kan worden. Dat is iets waar natuurlijk niemand op zit te wachten.

 

Een toename van het aantal storingen

Indien je ketel niet regelmatig wordt onderhouden, worden kleine problemen niet opgelost. Deze kleine onopgeloste problemen kunnen voor vervelende grote storingen zorgen. Stel: je staat na een lange koude winterse dag, lange werkdag of dag in de tuin onder een heerlijke warme stomende douche. Je doet natuurlijk net een flinke dot shampoo in je haar en opeens voel je een ijskoude straal water over je rug lopen. Hoe vervelend is dat? Om zulke dingen te voorkomen kun je maar beter 1 a 2 keer per jaar een check op je cv-ketel laten uitvoeren.

 

Prijzige reparatiekosten

Als je ketel voor een langere tijd niet meer gecontroleerd is (denk aan vanaf 8 jaar) en opeens storingen krijgt en je dan de ketel laat checken, dan is de kans groter dat er meer kosten aan verbonden zitten dan eigenlijk hoeft. Grotere onderdelen zullen vervangen moeten worden en misschien zelfs inmiddels wel de hele cv-ketel. Als je de ketel eerder beter had ‘verzorgt’ dan zouden de kosten beperkt blijven. Wees niet bang voor de kosten van een nieuwe ketel. Uiteindelijk zal deze binnen een paar jaar de hoge reparatiekosten en hogere energiekosten dekken. Een wees niet bang voor de cv installatie kosten, deze zitten meestal bij de prijs van de ketel inbegrepen. Althans, bij Feenstra sowieso!

 

Je cv-ketel slurpt onnodige energie en is milieuonvriendelijker

Op een gegeven moment is het misschien toch echt wel tijd voor een nieuwe ketel. Niet zozeer dat je oude ketel het echt niet meer vol kan houden, maar wel dat deze steeds meer energie verbruikt dan eigenlijk nodig is. Als de ketel slecht is onderhouden en al wat jaartjes oud is, dan kan hij gas niet 100% efficiënt meer verbranden, waardoor er meer gas wordt verbruikt dan eigenlijk nodig is. Als je regelmatig je ketel laat controleren en op tijd een nieuwe aanschaft, dan kan dit tot wel 10% schelen op je stookkosten.

 

Je ketel kan echt onveilig worden

Veiligheid is iets wat vrijwel altijd voorop staat. Als je jouw cv-ketel niet regelmatig laat onderhouden, dan wordt hij steeds brandgevaarlijker en kan er zelfs een gaslek ontstaan. Iets anders dat mogelijk is en ook erg gevaarlijk is, is een koolstofmonoxide lek. Dit merk je niet en geeft niet zoals gas een bepaalde geur af.