Wanneer je aan een loodgieter denkt, is het eerste wat je je inbeeldt een man in een ketelpak met een paar gereedschappen, die een toilet of kraan moet repareren. Je denkt bij jezelf wat een eenvoudige klus is dat! Helaas, is het werk van een loodgieter niet zo gemakkelijk. Het lijkt er misschien wel op, maar dat is het niet. De loodgieter zal je niet vertellen, hoe hij heeft moeten werken in het vieze toilet of stinkende riool. Mensen onderschatten het werk van een loodgieter vaak. Dat mag niet zo zijn. Om loodgieter te zijn moet je je op een bepaald niveau ontwikkelen en belangrijke competenties hebben. Lees hier over de vaardigheden die een loodgieter moet hebben en daarom mag je het werk niet onderschatten.

Inzicht in mechanica

Loodgieters moeten niet alleen analytisch ingesteld zijn om problemen te ontdekken en oplossingen te bieden, maar moeten ook in staat zijn de mechanica van het systeem te kunnen begrijpen dat ze aan het oplossen zijn. Inzicht in de basismechanica is een vereiste. Het is nodig om te begrijpen hoe de weterklep werkt, welk toilet en kraan het beste zou passen in jouw huis. Natuurlijk is er veel meer, waarover de loodgieter moet weten.

Probleemoplossende vaardigheden

Het hebben van goede probleemoplossende vaardigheden is belangrijk in elke beroep, vooral loodgieterij. Ze moeten de situatie kunnen beoordelen en opties snel kunnen evalueren en de beste manier van handelen nauwkeurig kunnen bepalen.

Hand- en elektrisch gereedschap

Loodgieters gebruiken een zeer breed scala aan hand- en elektrisch gereedschap. Klassiekers zijn zuigers, slangen en sleutels. Elektrisch gereedschap varieert van cirkelzagen en accuboormachines tot pompen, elektrische schroefdraden en lastoortsen. De loodgieter moet een helder zicht, goede coördinatie en fijne motorische vaardigheden hebben om met deze gereedschappen te werken. De loodgieter inspecteert regelmatig de gereedschapskist en repareert of vervangt ze indien nodig. Defecte of kapotte gereedschappen zien er onprofessioneel uit en zijn onveilig. Het aanschaffen van de gereedschappen is ook een dure investering. De loodgieter in Den Haag is voorzien van alle gereedschappen om het werk thuis bij jou goed uit te voeren

Een diploma hebben

Loodgieter wordt je niet door naar een paar video’s op YouTube te kijken. Je hebt een diploma nodig, daarnaast moet je jarenlange stages lopen om voldoende praktische ervaring op te bouwen. Het kan jaren duren om een goed gekwalificeerde loodgieter te worden. Een carrière in de loodgieterij vraagt om een toewijding aan levenslang leren, aangezien de technologie snel evolueert.

Goede fysieke handigheid

Laat je niet misleiden. Loodgieter is een vak en vereist als zodanig een zekere mate van lichamelijkheid. Je moet goed zijn met gereedschap, alle soorten armaturen kunnen verwijderen en installeren, en allerlei soorten gewicht moeten dragen. Loodgieters zijn geen mensen die hun levenslang op de bank voor de televisie hebben gezeten. Het is een hardwerkende job.

Vriendelijkheid en communicatie

Loodgieters werken meestal voor zichzelf. Ze hebben hun eigen bedrijf. Daarom is belangrijk dat zij goede klantenservice-vaardigheden hebben. Het is belangrijk voor de loodgieter om een goede indruk te maken door op tijd te zijn en met klanten goed te communiceren. Loodgieters weten precies hoe ze met hun klanten moeten communiceren, zodat alles vanaf het begin duidelijk is.