rookmelders

Waar rook is, is vuur. Dit gezegde is in veel gevallen helaas waar. Elk jaar moet de brandweer tussen 6 en 7 duizend woningbranden blussen. Dit is ongeveer 1 op de 1000 woningen. Bij deze woningbranden raken er gemiddeld 6 à 7 honderd mensen zwaargewond en overleiden er ongeveer 60 mensen aan de gevolgen van een woningbrand. Deze cijfers zijn helaas niet nodig, maar toch gebeurt het. Rookmelders kunnen deze cijfers drastisch verminderen. Lees hier hoe rookmelders jouw leven kunnen redden!

Hoe werken rookmelders?

Rookmelders gaan af wanneer zij een verdikking van de lucht detecteren. Deze verdikking wordt gedetecteerd wanneer er rook van een beginnende brand dicht in de buurt komt van de rookmelder. Hang rookmelders nooit te dicht in de buurt van de badkamer aangezien het stoom na een warme douche of bad deze verdikking ook kan veroorzaken. Tegenwoordig worden er veel rookmelders aangeschaft die ook koolmonoxide of kooldioxide kunnen waarnemen. Deze zijn in staat om af te gaan wanneer de cv-ketel en geisers slecht werken.

Rookmelders onderhouden

Het onderhouden van je rookmelders klinkt misschien niet als de meest spannende klus in huis. Waarschijnlijk heb je het zelfs nog nooit gedaan. Toch is het heel belangrijk om dit te blijven doen. Op deze manier verminder je de kans dat je ’s nachts voor loos alarm het bed uit moet omdat de rookmelder afgaat, maar ook kan het je leven redden als je er achter komt dat de batterij van de rookmelder op is.

Rookmelders verplichten

De Nederlandse brandweer heeft aangegeven dat het gebruik van rookmelders verplicht moet worden in Nederland. Het kan de veiligheid van woning dusdanig verhogen, dat er niet of nauwelijks doden of gewonden hoeven vallen. Wanneer je thuis bent of aan het werk, de rookmelder zal het altijd doen. Je voelt je veiliger in je eigen huis en dat is belangrijk.