Om met een cliché te beginnen: zwammen in huis kun je het beste voorkomen. Dan is bestrijden helemaal niet nodig. Vaak denken mensen pas aan iets wanneer het te laat is. Dat geldt ook voor de zwam, een houtaantastende schimmel.

Tref je zwam in huis aan? Dan gaat het meestal om de huiszwam of de kelderzwam. De kans is groot dat je dit ongedierte vindt op een donkere en vochtige plek in je huis, op het hout. Een uitstekende leefomgeving voor deze schimmel, die het hele jaar voor kan komen.

Wist je dat de huiszwam in staat is om de draagkracht van een houten balk binnen een half jaar met 50% te verminderen?

Zwammen in huis voorkomen

Je kunt zwam in huis voorkomen door de ruimtes in je huis goed te ventileren. Soms is een kier al genoeg. Zorg ook dat de ruimtes niet te vochtig worden. Heb je hier wel mee te maken?

Onderneem dan snel actie. Tenslotte kun je ook nog zorgen voor verlichting en een goede isolatie. Ook – lees: zeker – in je kruipruimtes. Op deze manier kun je schimmel in huis voorkomen.

Heb je dan echt alles gedaan in het voorkomen van zwammen? Niet helemaal. Wanneer je te maken hebt met een lek dien je dit zo snel mogelijk op te lossen.

Zwammen vinden het heerlijk als een ruimte vochtig wordt en dat is met een lek snel aan de orde. Neem de vochtbron zo snel mogelijk weg. Controleer regelmatig kruipruimtes om problemen met deze schimmel te voorkomen.

Bestrijden is de overgebleven optie

Hulp nodig van de zwambestrijding? Dat is helemaal geen schande. Het zelf verwijderen van zwam is een risico. Sporen van de zwam verplaatsen zich gemakkelijk bij onprofessionele bestrijding.

Daarnaast weet een vakman exact wat hij moet doen om de zwam te bestrijden. Zeker als je geen gezondheidsrisico’s wilt nemen kun je maar beter een ongediertebestrijder inschakelen. Elke situatie met zwam is anders: laat deze beoordeling doen door een expert.

In de meeste gevallen zal de aangetaste constructie verwijderd moeten worden, maar niet altijd. Alle ongediertebestrijders die je op het internet zult vinden kunnen voor jou zwam bestrijden.