Jouw tuin wordt nog leuker met een zelfgebouwd tuinhuis. Dit is niet voor iedereen zomaar weggelegd en dus kun je in dit artikel lezen wat dingen zijn waar je op kunt letten bij het bouwen van jouw tuinhuis.

Goed begin is het halve werk

In het geval dat je zelf een tuinhuis wilt gaan bouwen is het goed te weten welke materialen daar geschikt voor zijn en welke frames de beste tuinhuizen hebben. Zo is het verstandig om van tevoren een tekening te maken met hoe jouw frame eruit moet gaan zien, welke materialen je wilt gaan gebruiken en maak je voor jezelf een plan hoe je dit gaat bouwen. Misschien heb je zelf een beetje twee linkerhanden en zul je de hulp moeten inschakelen van mensen om je heen die beter kunnen klussen. Zo heb je een game plan van tevoren en weet je wat je moet doen om een goed tuinhuis neer te zetten.

Materialen kiezen

Voor het bouwen van een tuinhuisje dat buiten moet gaan staan zijn de juiste materialen cruciaal. Bekijk welk hout het beste geschikt is en of je dit eventueel nog met een lak zou moeten bewerken zodat jouw huisje niet na één winter overleden is. Zo kun je het beste, als je voor hout kiest, naaldhout of loofhout kiezen. Dit zijn soorten hout die het stevigst zijn en het makkelijkst te bewerken.

Naast hout kun je natuurlijk ook denken aan het bouwen met kunstof maar dit is weer lastiger te bewerken maar heeft weer zijn voordelen dat dit vaak nog beter bestand is tegen het buiten staan, het weer etcetera.

Goede isolering voor jouw opberging

Vooral als jij jouw tuinhuisje wilt gebruiken als berging of misschien wel als werkplaats is goede isolering belangrijk voor het droog en schoonhouden van jouw materialen. Kies daarom voor een goede dakbedekking en isolatie ook de wanden tegen vocht met bijvoorbeeld glas wollen of steenwollen matten.  Breng over deze laag matten een laag dampdichte folie aan om te voorkomen dat warmte lucht uit het tuinhuisje condenseert in het isolatiemateriaal.