Waar een hele periode lang het normaal was om nieuwe spullen aan te schaffen wanneer er iets kapot ging, wordt het tegenwoordig steeds populairder om rond te snuffelen naar vintage artikelen en het hergebruiken van bestaande dingen. Door een vintage meubelstuk te brengen naar een meubelstoffeerder zoals meubelstoffeerderij Heemstede, kan je deze laten omtoveren naar een modern en uniek item voor het interieur. Maar wat doet een stoffeerderij of een stoffeerder eigenlijk met je meubilair?

Herstofferen, zo doen we dat

Het herstofferen van een bank of stoel is niet iets wat je eventjes in je vrije weekend zelf doet. Tenminste, dit is waarschijnlijk niet zo’n goed idee, tenzij je hier veel ervaring mee hebt. Het gaat bij herstofferen namelijk om meer dan het vervangen van de oude stof. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het binnenwerk van het meubelstuk. Werken alle veren en verbindingen nog zoals ze moeten en is het schuim nog intact? Zo niet wordt dit ook direct hersteld of vervangen, zodat je niet na een jaar alsnog een nieuw meubelstuk nodig gaat hebben. Nadat dit grondig gecontroleerd en zo nodig aangepast is, kan het afgedekt worden met een beschermende laag en daarna de nieuwe stoflaag. 

Voordelen van herstofferen

In de praktijk is het herstofferen van een meubelstuk vaak een stuk goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw stuk meubilair. Daarnaast zien de meeste mensen ook eigenlijk geen verschil tussen een nieuw artikel, en een nieuw gestoffeerd artikel. Hierdoor scheelt dit dus een hoop geld uit je portemonnee. Het zelf kunnen uitzoeken van een stof en kleur die precies past bij de wensen van het interieur is voor velen het belangrijkste. Wanneer je de perfecte stoel in de winkel vindt, maar deze net de verkeerde tint rood is, kun je erg balen. Door deze te laten stofferen met een stof die perfect matcht met het bankstel, is dit opeens geen probleem meer. Daarnaast is het zelfs mogelijk om de vullingen aan te passen dat deze precies passen bij het comfort dat je zoekt. Moet de stoel net wat zachter of juist wat steviger? Alles is mogelijk.

Wanneer is het duurzaam?

Als we het hebben over duurzaamheid, komen hier diverse factoren bij kijken. Zo is het ook dat lang niet altijd herstofferen een duurzamere optie is. Dit hangt af van verschillende dingen, zoals het gebruik van grondstoffen en afval. Om te beslissen of de keuze die we maken ook een duurzame keuze is, kun je rekening houden met de volgende factoren; Is het materiaal dat gebruikt wordt recyclebaar en zo niet, is het biologisch afbreekbaar? Welke productieprocessen spelen er een rol bij het herstofferen van dit meubilair, en heeft dit dan geen negatief effect op het milieu?