Met de piano spelen als basis voor het leren spelen van andere instrumenten, heeft piano leren spelen heel veel voordelen. Los van het plezier wat men eruit haalt, zitten er ook nog veel psychische voordelen aan het leren spelen van piano. Piano spelen zou zo goed zijn voor de creatieve ontwikkeling van onze hersenen, maar ook zorgt het voor stressvermindering en een verbeterde eigenwaarde. Daarnaast is het een van de makkelijkste instrumenten om te leren bespelen en zijn de lessen ook gemakkelijker te vinden. Piano leren spelen hoeft niet meteen om een dure piano, een tweedehands piano is goed genoeg om het op te leren. Om het begin een stuk makkelijker te maken zetten wij van Bos Pianoservice 5 tips op een rij:

1. Oefenen, Oefenen, Oefenen

Door te oefenen raken je vingers en hersenen gewend aan het piano spelen. Net als met veel andere activiteiten en handelingen, worden we er beter in door het te herhalen. Belangrijk is dan ook om regelmaat te creëren, consequent te oefenen. Het hoeven geen lange hoeveelheden achter elkaar te zijn, maar er moet wel vaak geoefend worden. Dan kan 15 tot 30 minuten per keer voldoende zijn. Juist hiervoor ontleend een tweedehands piano zich goed genoeg.

2. Luister van tevoren naar het stuk

Luister van tevoren naar het pianostuk dat je gaat oefenen. Het is veel lastiger om een pianostuk te leren, waarvan je niet van tevoren weet hoe hij hoort te klinken. Daardoor wordt het ook lastiger om je eigen fouten te herkennen.

3. Overweeg pianolessen

Om het zo goed mogelijk te leren kan het goed zijn om een instructeur in te huren of deel te nemen aan andere vormen van lessen. Alhoewel het internet vol staat met video’s waarin er les wordt gegeven, kan het toch goed zijn om persoonlijk begeleiding te krijgen. Hiermee worden eventuele moeilijkheden opgepakt.

4. Geduld

Een instrument leren spelen vergt geduld, het zal niet allemaal in één keer goed gaan. Er zullen fouten worden gemaakt en soms zal het lastiger zijn om een stuk muziek te leren dan de ander. Door geduldig te zijn wordt het met de tijd beter en ontwikkel je er meer gevoel voor.

5. Kies een passende piano uit

Niet alle piano’s zijn hetzelfde als het gaat om besturing, grootte en toetsen kan er veel verschil in zitten. Voor de echt nieuwe pianospeler raadt Bos Pianoservice een tweedehands piano aan. In dit geval kan er kennis gemaakt worden met het spelen van piano en kun je als speler ook eerst testen of het gekozen type bij jou als speler past.